X

Funkcia SUMIF

Funkcia SUMIF() sa v Exceli používa na súčet čísiel (hodnôt), ktoré spĺňajú určitú podmienku (kritérium). Nachádza sa v kategórii Matematické a trigonometrické funkcie. Spôsob použitia funkcie SUMIF() je v nasledovných príkladoch.

Súčet čísiel podľa kritéria z rozsahu ščítavaných hodnôt.

Jednoducho povedané, kritérium pre súčet bude v tých istých bunkách, ktoré budeme sumovať. V našom príklade bude nasledovná základná tabuľka:

My budeme v prvom príklade robiť súčet čísiel, ktoré sú väčšie ako 300.

Funkcia SUMIF má 3 argumenty (riadky).

Rozsah – je rozsah buniek, kde budeme vyhodnocovať podmienku. V našom prípade sú to sumy v stĺpci B.

Kritériá – je podmienka (kritérium), ktoré bunky chceme sčítať. V našom príklade chceme sčítať bunky, ktoré sú väčšie ako 300.

Rozsah súhrnu – keďže sčítavame tie isté bunky, pre ktoré kontrolujeme aj podmienku, necháme prázdne.

Všimnite si, že pri zadávaní funkcie SUMIF sme nepísali v druhom riadku úvodzovky. Excel si ich doplní sám, lebo znamienko je väčší (>) spôsobí, že v druhom riadku je znakový reťazec (vravíme mu aj string alebo text). Ak by sme funkciu nevkladali cez okno funkcie, ale písali ručne, na úvodzovky nesmieme zabudnúť.

V našom príklade bude výsledok 1500.

Ak by sme potrebovali zadať kritérium nie ako konštantu (v našom prípade vždy 300), ale ako hodnotu, ktorá sa môže meniť (raz 300 inokedy 200 a pod.), tak nesmieme zabudnúť, že v druhom riadku funkcie sme mali znakový reťazec. Ten si môžeme v riadku Kritériá vypočítať. (Ako sa spájajú znaky pomocou ampersandu, sa môžete dočítať v článku Spájanie textu.)

V tomto príklade budeme sčítavať bunky väčšie ako hraničná hodnota:

Súčet čísiel z jedného rozsahu podľa kritéria z iného rozsahu

V príklade opäť použijeme tabuľku z prvého príkladu.

Chceme sčítať sumy podľa jednotlivých firiem. Dôležité pre tento príklad je, že sčítavať budeme čísla v stĺpci B, ale firmy sú, a teda aj kritérium sa bude vyhodnocovať, v stĺpci A. Ukážeme to na okne s argumentami funkcie SUMIF.

V Rozsahu – stĺpci A, budeme hľadať Kritérium – názov firmy, Rozsah súhrnu – v stĺpci B sčítame čísla len v tých riadkoch, ktoré spĺňajú kritérium. Jednoducho povedané: V stĺpci A pohľadáme firmu ALFA a sčítame čísla z tých istých riadkov v stĺpci B.

Celý príklad pre viacero firiem vyzerá nasledovne:

Použitie zástupných symbolov vo funkcii SUMIF

Aj vo funkcii SUMIF sa dajú používať zástupné symboly, teda:

* – ľubovoľný počet ľubovoľných znakov

? – práve jeden ľubovoľný znak

V našom príklade budeme robiť súčet faktúr a objednávok. Využijeme, že faktúra má vždy na 6 pozícii v názve dokladu písmeno F a objednávka písmeno O. Použili sme 5 otáznikov, teda presne 5 ľubovoľných znakov, za tým nasleduje písmeno F alebo O, a za tým je ešte ľubovoľný počet znakov, čiže hviezdička.

Niekoľko príkladov na zástupné znaky:

AB* – začína na AB

*2015 – končí na 2015

*Ing.* – obsahuje Ing.

??? – má 3 znaky

??5* – tretí znak je 5

Funkcia SUMIF nerozlišuje veľkosť písmen, napríklad malé f je to isté ako veľké F.

Príklady pre SUMIF si môžete stiahnuť a podrobne prezrieť a prepočítať.

Kategórie: Funkcie
Môže vás zaujímať